Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierYoga & Praktik

Gör din yoga mer individanpassad för bästa resultat

Foto Malin Wittig

Om du inte redan börjat utforska en mer individualiserad approach till din yogapraktik är det hög tid att göra det. Yoga som erbjuds på klass är tänkt att passa många, lite som en generell rekommendation av vad som kan utföras på en yogamatta. De positioner som presenteras har många fler nyanser än vad som ibland visas. Här får du några nyanser av positionen Bakasana presenterad.

Att få resultat i sin yogapraktik handlar om att få ditt mål och dina nuvarande förutsättningar att matcha så bra som möjligt. Nu kanske du ställer dig frågan: vad har yoga med resultat att göra? Ja, jag är över tygad om att alla som praktiserar yoga har ett syfte med det, och egentligen kan du aldrig förutspå ett utfall eller resultat. Kanske har du inte ett tydligt mål, men om du verkligen frågar dig själv varför du yogar kan du ganska snart skapa dig en bild av ditt mål. Du kan sen tänka på det som att linjera din praktik med anledningen varför du gör den. Det är då du kommer nära det syfte du har med din praktik.

Ett exempel är när jag håller i mina yogaklasser som fokuserar på armbalanser och upp-och-ned positioner. Alla som kommer har olika förutsättningar, vissa har knappt testat och andra kan stå på händer fritt i rummet. Vissa har som mål att bemästra ingången i en position utan att känna sig rädd. Vissa har för avsikt att utmana kroppen i en full position, för att kanske ta sig i en övergång från en arm-balans till en annan. Trots det kan alla jobba på sina grejer innanför samma väggar, på mattorna nästgårds varandras.

Hur gör man då? Välj en position, testa att göra den. Skriv sen ned: vilka moment upplever du som svårt, vad upplever du som lätt, hur långt kommer du i positionen (kan du kontrollera ingången, att hålla samt att ta dig ut ur positionen). Om du tycker att allt är lätt som en plätt: vad kan du göra för att utmana din i positionen, kan du ändra viktfördelningen, kan du börja jobba på att kontrollera en övergång till en annan position?

Oavsett vad du kommer fram till, välj en bit av positionen att jobba på. Strukturerat.

Här kommer några exempel på hur du kan ta dig an positionen Bakasana i flera nyanser för större individanpassning.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.