Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierForskning & Vetenskap

Yoga på recept? En spännande diskussion om framtiden

Foto Linnea von Zweigbergk

Vi känner alla till FaR – Fysisk aktivitet på Recept – där träning och olika aktiviteter numer kan skrivas ut på recept av legitimerad vårdpersonal. Där ingår bland annat yoga, såväl som tuffare träningspass och skogspromenader. Frågan är om yoga kan vara till nytta i vården? Skulle det i så fall finnas plats för ett liknande Yoga på Recept.

I fredags fick jag förmånen att medverka i en paneldiskussion på Allt För Hälsan-mässan. Det var Kroppsterapeuterna som anordnade i en heldag om yogans roll i samhället tillsammans med ett gäng entusiaster inom vården och drivna entreprenörer. För dig som inte var där tänkte jag att jag sammanfattar lite av de tankarna jag själv delade med mig av i fredags här. Den del jag var med i där temat var just ‘Yoga på Recept’ och medverkande på scen var: 

Pär Krutzén, Mediyoga
Sara Hoy, Yoga Prehab (alltså jag)
Per Söder, Yogamottagningen, migränyoga
Emma Swärdh, fysioterapeut, med dr, adjunkt, KI
Alejandro Carballo, specialist i bl a företaghälsovård

Maria Torshall var moderator.

FaR vs Yoga på Recept?

Yoga står med i FaR, dock med detaljbeskrivningen att oavsett aktivitet är det viktigt att pulsen höjs. Därför kan endast, om vi ska vara petiga, fysiskt krävande yogaformer som höjer pulsen ingå där. Det har även en individuell nivå eftersom hur mycket pulshöjning någon får av en aktivitet är relativ till individens förutsättningar och fysiska form. Alltså ställs vissa delar i yogan utanför FaR, de som inte höjer pulsen. Därför kan det finnas utrymme för att diskutera om inte Yoga på Recept borde stå för sig själv, men då måste också ‘yoga’ definieras tydligt.

En ytterligare central del i FaR är att allt arbete utgår från individen. Så hur mycket kunskap om yoga behöver den som skriver receptet ha för att kunna individanpassa yoga?

FaR använder den sammanställda vetenskapliga kunskapen bakom fysisk aktivitet för allmän hälsa och olika diagnoser i något som kallas FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling). Att göra en sådan vetenskaplig sammanställning för yoga skulle troligtvis inte leda till samma kvalité eller volym för att underbygga vetenskapliga ställningstaganden. Det är ett av de första argumentet för att Yoga på recept ligger längre fram i framtiden än vi kanske tror.  

Definiera yoga

En viktig detalj i arbetet kommer att vara hur vi definierar yoga. För en sak som är säker är att både begreppet och dess innehåll kommer att behöva studeras och dissikeras under lupp. Yoga innehållande fysiska rörelser, både mjuka och mer krävande, samt träning av andning och koncentration är vanligt. Men vi måste bli mycket tydligare än så i våra beskrivningar om yoga ska granskas utifrån ett vetenskapligt sätt och för en roll inom både behandling och till viss del friskvård.

Framtiden

Om yoga på längre sikt ska kunna ges på recept behövs mer och bättre forskning. Både att forskningen för yoga får medel att forska samt att forskarna designar bra studier och interventioner som håller hög kvalité.

Mitt ställningstagande kring Yoga på recept är att yoga är en bra framtidsvision som kommer kräva att vi jobbar tillsammans och organiserat, men den behöver mer vetenskapligt stöd för att veta vilka grupper som kan gynnas av yoga samt diagnoser som yoga kan behandla. 

Jag ser på allt detta med en kritisk nyfikenhet där vi på ett systematiskt och transparent sätt kan jobba vidare kring yogans potential som hälsofrämjare och alternativ behandlingsmetod.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.