Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierYoga & Praktik

Så blir du bättre på yogapositionen Malasana

Foto Malin Wittig

Mycket av den yogapraktik som erbjuds på yogastudios och gymkedjor landet runt tenderar att vara generella i sitt innehåll. Men om du vill bli bra på något specifikt, då måste också din yogapraktik bli mer specifik. Här får du tips och trix på hur du kan bli bättre på positionen Malasana, även kallad djup squat.

En enkel tumregel jag ofta tar upp för de som jag håller utbildningar för, både blivande och yrkesverksamma yogalärare såväl som entusiaster, är att titta på en position och lära sig att bryta ned den i komponenter. Positionen Malasana är till viss del komplex, dels för att vi sällan i våran vardag sitter på huk eller rör oss i liknande former. Men också för att den involverar relativt stora ytterlägen i leder som fotleder, knäleder, höftleder och att därifrån kunna sträcka upp längs ryggraden. Oavsett om du tycker den här positionen är lätt eller totalt omöjlig kommer du kunna dra fördel av de övningar som du hittar nedanför, framförallt för att bli starkare i dina höfter. Tanken är att du i alla övningar jobbar när din maxkapacitet i styrka. Enkelt uttryckt, du måste ta i.

Ta en del i taget

Jag vet inte hur du fungerar men ofta när jag sätter upp träningsmål så blir det lätt för mycket på en gång. Det gör också att saker och ting inte blir av. Det bästa tipset jag ger både mig själv och andra som jag undervisar är att ta en del i taget. Välj EN sak att fokusera på. De videos som du hittar här nedanför fokuserar mestadels på att förbättra din förmåga att böja i höfterna, det som kallas höftflexion.

Träna ofta och lite

Både rörlighet och styrka är något som kräver arbete i tillräckligt stor dos. Därför hade jag tränat på den komponent i en position du valt ut flera gånger i veckan. Det fiffiga är att du inte behöver ägna ett helt träningspass åt det. Framgången ligger snarare i att ta några minuter varje dag, vecka efter vecka.

 

2 kommentarer

  1. Filmerna om makadams vill inte funka för mig i min IPhone. Är det möjligt att få som länk eller nåt?

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.