Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierForskning & Vetenskap

Varför biomekanik är viktig i yoga – och när den appliceras galet

Foto Malin Wittig Copyright Nordiska Yogainstitutet

Biomekanik är ett populärt ord att använda inom yogasammanhang, inte minst i marknadsföringssyfte. Men vad är det i biomekaniken som är applicerbart på yoga, och när används det galet?

I veckorna som gått, och även under de kommande, har jag undervisat en hel del kring biomekanikens roll i yogan för yogalärare och utövare. Både på Nordiska Yogainstitutet och på Yoga Prehab. Min uppfattning är att det råder en viss förvirring kring vad biomekanik är och vad den kan göra för oss i yogan. Viktiga grejer att reda ut tycker jag.

Om du någon gång varit nyfiken på att veta mer om biomekanik har du säkert snabbt blivit varse att det handlar en hel del om matematiska formler och uträkningar. En chock jag själv fick erfara när jag blev mer intresserad av ämnet och anmälde mig till en av de där första kurserna på universitetet. Inte trodde jag att jag skulle få återuppleva fysikens lagar och kluriga ekvationer. Så med detta till bakgrund, hur kommer det sig att många yogaformer idag säger att de involverar biomekanik? Jo, troligtvis är det för att biomekanik innefattar analys av rörelse. Och visst kan vi applicera det utan att behöva räkna matte.

Varför biomekanik hör hemma i yoga 

Yoga involverar mänsklig rörelse. Oavsett om du argumenterar för att yoga handlar om asana eller inte, omfattar de flesta formerna och stilarna av yoga idag någon form av rörelse och en mänsklig kropp. Just därför kan vi applicera biomekanik i yoga. Men jag skulle också vilja påstå att det ibland appliceras lite väl galet, som exempelvis kategorisering av generellt “bra” och “dåliga” rörelser som jag nämner nedan.

Biomekanik kan ge oss principer att jobba utifrån kring just rörelse. Den kan få oss bli bättre på att analysera rörelse, både hos oss själva och hos andra, och att uppskatta hur mycket kroppen i relation till en uppgift kan belastas. På så sätt kan vi skräddarsy yogans asana till den som utför det. Det är något jag både brinner för själv och det jag i huvudsak numer utbildar i. Det finns allt för mycket one-size-fits-all yoga därute om du frågar mig.

Definitioner och historia

Ett av mina projektarbeten i kinematisk och kinetisk rörelseanalys med 3D-kamerasystem.

Biomekanik studerar och analyserar mekaniska frågeställningar i biologiska system, som exempelvis människan. Det är egentligen inget nytt, även Aristoteles (384-322 f.vt.) var intresserad av det här kunskapsområdet. Under slutet av 1600- och början av 1700-talet levde Isaac Newton som kanske är mest förknippad med de fysiska lagar som än i dag används och utgör grunden för biomekaniska beräkningar. Även enheten för kraft är uppkallad efter honom, sk Newton. Idag är vetenskapsområdet störst inom medicinska- och idrottsvetenskaper där rörelse analyseras utifrån olika frågeställningar.

Det finns allt för mycket one-size-fits-all yoga därute om du frågar mig.

När biomekanik inte är applicerbart i yoga

Eftersom biomekanik involverar teknologiska lösningar för att kunna göra de flesta analyserna kan det bli klurigt när det kommer till yoga. Vanliga mätmetoder inom biomekanik är EMG, kraftplattor och 2D & 3D videoanalys. Så klivet mellan labbet och yogamattan kan ibland vara väldigt stor. Dessutom är forskningen på specifikt yoga väldigt begränsad. Den forskning som görs är ofta kopplad till medicin och idrott. Vetenskapen blir dock mer och mer tvärvetenskaplig och interdisciplinär och står sällan självständig från exempelvis fysiologi och anatomi. Det finns även en större öppenhet för att se begränsningar med många av de förenklade modeller som använts. Modeller som även tagit sig in i vårt yogalandskap och skapat “förmaningar” om vad som är bra och dåligt i rörelse. Det är något viktigt jag verkligen vill uppmärksamma här; att ingen rörelse egentligen kan kategoriseras som bra eller som dålig i sig självt, det är alltid i relation till individen som utför den. Det är tyvärr ett vanligt sätt som biomekaniken appliceras på i yogan. Och jag lovar, det finns flera bra och användbara sätt som det kan appliceras på.

Biomekaniken kan få oss bli bättre på att analysera rörelse, både hos oss själv och hos andra, och att uppskatta hur mycket kroppen i relation till en uppgift kan belastas. På så sätt kan vi skräddarsy yogans asana till den som utför det. 

Är du nyfiken på rörelseanalys och ett individuellt perspektiv på yoga, kika in fördjupningskursen jag håller nu i december >>

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.