Sara Hoy
Yoga World
Yoga & Praktik

Bortom vighet och andlighet – vad yoga mer kan erbjuda

Foto Malin Wittig

Yoga är mångfacetterat, det kan nog både du och jag skriva under på. Alltifrån det mysiskt ogreppbara där existensiella frågor ställs, till fysiska positioner där du placerar foten på huvudet. Jag vet att många vill argumentera för att yoga är antingen det ena eller andra exemplet. Själv menar jag att det är både och, men även mycket mer än så. Vad är yoga mer än andlighet och positioner som utmanar din rörlighet?

En specifik del av yoga som lyfts för lite (enligt mig) är den delen som tränar din rörelsekontroll. Det involverar både teknik, fokus och kroppsmedvetenhet utan att för den delen blanda in andligheten och/eller stora rörelseomfång och flashiga positioner. Det får bli ett mer utvecklat (vetenskapligt) inlägg kring just rörelsekontroll framöver. Det är iallafall något jag själv påminns om nu när jag upplever en del begränsningar med min graviditet, och att vägen mot mitt syfte med yogan tagit en liten annan väg för tillfället.

Min upplevelse är att yoga fortfarande, i allt för stor utsträckning, kommer i någon sorts ‘one size fits all’ förpackning. Här finns en stor utvecklingspotential, både i yogavärlden i stort, hos yogalärare och utövande. Att presentera ett individuellt sätt att förhålla sig till yogans rörelser och positioner är inte det lättaste alla gånger, men genom att testa dig fram kommer du långt. Det här är en orsak till varför kunskap inom rörelselära och vetenskaperna anatomi, fysiologi samt biomekanik behövs. Och behövs mer av framförallt inom yoga.

Fråga dig själv vad ditt syfte är med yogan och också vad din nuvarande kapacitet ligger. Det handlar nämligen om att få svaren på dessa två frågor att mötas. Det är den vägen som du sen ska testa dig fram på.

Här är ett exempel på vad jag själv gör just nu i syfte att jobba med rörelsekontroll av fot, knä och höft (se videon). Det är väldigt långsamma varianter, och vissa rörelser gör jag bara ena sidan på videon så där gör du självklart både höger och vänster (eller bara den sidan du behöver det mest).

  1. Excentriska hälsänkningar i hunden
  2. Samma sak fast enbens-variant
  3. Viktöverföring på block
  4. Balans på tå med block mellan låren för isometriskt muskelarbete för adduktorerna
  5. Isometrisk höftflexion och extension (svårt att se, men jag pressar knät ned mot två bolster för att sen försöka lyfta knät ifrån dem utan att röra något annat i kroppen)
  6. Låg brygga med hälsänkningar på block

 

2 kommentarer

    1. Vad glad jag blir Malin! Snart smider vi nya yogaplaner att förverkliga på din finfina yogagård 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.