Sara Hoy
Yoga World
Yoga & Praktik

Axelrörlighet – något som krävs om du vill hålla på med fysisk yoga

Foto Malin Wittig

Yoga påstås vara bra för många saker. Du har säkert hört att yoga ökar rörligheten, bland annat i dina axlar. Idag tänkte jag vända på det påståendet. Jag menar att om du vill utöva fysisk yoga så krävs ett relativt stort rörelseomfång i just axelpartiet.

Sällan hör jag någon prata om vilka krav vi som yogalärare ställer på våra deltagare som kommer till klasserna. Eller vilka krav vi ställer på vår egen kropp i vår egen praktik. Axelrörlighet är ofta något som förutsätts. Även om vi evolutionärt troligtvis behövt sträcka oss efter saker och använda armarna ovanför huvudet mer än vad vi gör idag, skulle jag säga att många inte har axlar som är förberedda för det. Och därför inte heller det vi ber dem att göra i yoga, och andra rörelsepraktiker.

Vad är axelrörlighet?

Rörlighet uttryckt i ROM (range of motion) handlar om fysiska vinklar och grader. Din rörlighet påverkas av många saker, men framförallt benstruktur (där det blir stopp ben mot ben) och hur medgörliga dina mjukvävnader är (hur dina muskler, bindvävsstrukturer och nervsystem är samprogrammerat). När vi pratar om axlar involverar det främst axelleden (mellan humerus och scapula), men självklart spelar även rörlighet i omringande leder roll.

Exempel från yogan

En av de vanligaste positionerna som utförs i fysisk yoga är ‘nedåtgående hund’ eller ‘adho mukha svanasana’ som den vanligen heter på sanskrit. Den kräver att kunna hålla armarna rakt ovanför huvudet, samtidigt som du har belastning på armarna. Det innebär en rörlighet på omkring 180° i axlarna. Om du skulle utföra ett litet test på de i din närhet kan jag lova att få skulle kunna utföra det. Under förutsättning att du inte bara umgås med yogisar eller cirkusartister. Summa summarum kräver en av yogans baspositioner stor rörlighet i axlarna. För att nämna en till position som liknar ‘hunden’ är ‘barnets position’ eller ‘balasana’, där axlarna också utmanas (för att inte nämna höfter, knän och fotleder). Jag skulle kunna rada upp många fler.

Träna upp dina axlar

Så, börja träna axlarna om du inte redan gör det. Här får du några tips på övningar hur du förbättrar och underhåller din axelrörlighet för att kunna utföra yoga (eller annat) 😀

 

2 kommentarer

 1. Hej! Otroligt intressant Sara, du har verkligen koll på hur man rör kroppen för att nå optimala resultat. Jag undrar bara om man kan nå liknande resultat och bygga styrka med mer flow och inte samma rörelser? Jag tycker det ser ut som en robot som tränar och jag märker att vissa älskar den här typen av träning, disciplin, samma rörelser i rätt ordning osv. Men jag tappar intresset så fort. Vill göra lite som jag vill. Vill känna in.

  Kan man bli stark på det viset som jag beskriver eller måste man följa en strikt plan? Lite luddiga funderingar. Jag är mycket i huvudet och hamnar mer i huvudet när jag följer samma repetitiva övningar.

  Ha en fortsatt trevlig helg!

  Hanna

  1. Hej Hanna! Ja det går toppen. Dock är det svårt att kunna svara precist då jag inte vet hur du definierar styrka eller ‘flow’. Det blir ju ganska långsamt och demonstrativt aka robotaktigt när jag visar saker haha 🙂 En fördel i ‘robotaktigheten’ är att kunna isolera rörelsen till den tänka leden/området du vill jobba med. Ju mer du jobbar med det och får till rörelserna, desto snabbare tempo kan du jobba i. Generellt skulle jag säga att ökat tempo öka svårighetsgraden/komplexiteten.

   – Kanske kan du även göra det till en kroppslig uppgift för dig själv att försöka vara i varje vinkel av rörelsen, och bara göra 2-3 repetitioner. Till en början upplevde jag också att det blir mycket i huvudet, men att det med tiden blir som meditation i rörelse.

   – Sen behöver ju inte all praktik ha just detta som huvudsakliga syfte. Jag praktiserar ‘flowiga’ grejer där jag inte fokuserar på detaljerna särskilt mycket.

   – Du kan hitta på tusen olika saker för exempelvis en axelled, men du måste definiera ditt syfte och vad det innebär. Sen är det bara att praktisera 🙂 Anpassa din plan efter syftet, samt hur du är som person och vad du tycker om.

   Hoppas det kanske gav svar på något 🙂 Allt gott /Sara

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.