Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierYoga & Praktik

Hur du utvecklar din egen yogapraktik – därför ska du fokusera på övergångarna

I helgen smäller det. Tillsammans med mina kollegor Magnus Ringberg och Robin Tåg kommer jag att hålla i helgeventet ‘Expand Your Yoga’ där fullt fokus ligger på att utveckla och fördjupa den egna yoga- och rörelsepraktiken. Med fördjupa menar vi inte att göra saker svårare eller mer invecklat, snarare tvärtom. Vår idé är att det egentligen inte är så svårt att få till en genomtänkt och rolig praktik som fyller det syfte vi tänkt att den ska göra. Här berättar jag om en viktig del i det, nämligen hur du kan använda dig i större utsträckning av övergångar och det som händer mellan positionerna. Något mina kära kollegor minst sagt är mästare på.

På många av de otaliga kurser, utbildningar och yogaklasser jag under årens lopp gått på själv har de flesta fokuserat på enskilda positioner och detaljer i positioner osv. Inget fel i det. Min upplevelse är dock att en stor del av praktiken går förlorad i ‘slafsiga’ och ogenomtänka övergångar. Om du föreställer dig den senaste yogaklassen eller praktiken du gjorde och sen ställer dig frågan hur många gånger du rörde dig mellan positionerna (alltså från en till en annan) hur många gånger var det? Svaret blir ganska många om jag gissar rätt. Tänk då hur stor potential det ligger i att fokusera även på det som händer mellan positionerna.

Övergångar kan inte bara träna din rörelsekontroll, koordination och styrka, de slipar ditt fokus och förmåga till att uppmärksamma kroppen och allt med den. Om du med ambition väljer att både träna på positioner och rörelser för sig men även övergångarna lovar jag dig utdelning i både upplevelse och fysisk ökad kapacitet i dubbel bemärkelse. Varför inte testa?

Här får du några videoförslag på hur det kan se ut. Försök att inte fästa dig vid vilka positionerna i det här fallet är eller hur dem ser ut. Ställ dig själv istället frågan: hur kan du röra dig med fokuserad kontroll och precision mellan dina yogapositioner?

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.