Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierForskning & VetenskapYoga & Praktik

Var finns källkritiken inom yoga? Yoga istället för styrketräning, för ökad bendensitet, mot infertilitet, myter och allt yoga påstås ‘bota’ och göra

Foto Hannah Couzens

I yogans värld myllrar det av myter och underliga påståenden. Idag tänkte jag ta tag i några av dem. Dels för att jag ser dessa florera hejvilt i medier och dels att det nyligen skrivits en artikel i en av de största internationella yogatidningarna med ytterst tveksamma påståenden. 

Jag är ofta en ganska glad prick. Men vid vissa tillfällen känner jag att jag vill grabba tag i en megafon och skrika ut i frustration och ibland för att gå och dra ett täcke över huvudet och inte komma ut på ett tag. Ibland de två i samma stund om vartannat. Idag tänkte jag iallafall dela med mig av denna frustration.

Nej, yoga är inte bättre än de flesta styrketräningsprogram för styrka

Detta kan jag tycka är bland det löjligaste jag hört på länge. Att yoga skulle vara ‘…Better Than Most Weight Lifting Programs’ för kroppslig styrka som artikeln i en av de största internationella yogatidningarna påstår i sin titel. Det går för det första emot träningsfysiologins grunder -> att en vävnad behöver tillräckligt stor belastning för att anpassas (och bli starkare). Nu kan styrka definieras på flera sätt, men den principer gäller för de flesta. Yoga kommer (generellt sett) aldrig komma upp i de nivåer av belastning som styrketräning kan med sina externa vikter och redskap. Yoga kan göra dig starkare, jag säger inte motsatt. Men då behöver du för det ena vara relativt svag från början (sorry but not sorry) och för det andra ha tillräcklig dos belastning för att du ska öka din styrka. Den dosen är oftast större än du tror.

Yoga måste inte funka för allt och alla. När vi försöker putta in den inom ramar där den inte räcker till tror jag att vi både gör oss själva och yogan en otjänst. Istället kan vi titta på den med lite mer nyktra ögon och se vad den mest sannolika kan göra för oss människor, både i grupp och som individer.

Nej, yoga ökar mest troligt inte din benvävnad (dvs stärker dina ben)

Även påståenden kring att yoga skulle öka benvävnaden relaterar till argumentationen ovan. Detta nämns nämligen också som en fördel med yoga i artikeln nämnd ovan samt i tidigare artiklar från samma plattform, som där refererat till kanske en av de mest tveksamma forskningsstudier som gjorts på yoga och bendensitet. Även om träning i relation till osteoporos, osteopeni och problematik med försvagad benvävnad fortfarande utreds för att kunna ange dos osv så kommer yoga mest troligen aldrig vara i närheten av tillräcklig belastning benvävnad kräver för att öka i täthet och då också styrka.

Nej, yoga kan inte sägas ‘bota’ infertilitet eller öka din fertilitet

Jag ser dessa påståenden ofta och känner mig så otroligt kluven varje gång. Dels för att jag sitter och är höggravid själv (‘så lätt för mig att säga’). Dels för att det är en så otroligt känslig och personlig fråga. Infertilitet kan ha många olika orsaker och det är medicinsk personal som kan uttala sig om detta i relation till individen de har framför sig. För en yogalärare blir det enligt mig oetiskt att slänga ur mig sådana påståenden. Det vetenskapliga underlaget för att yoga skulle vara svaret är svagt, för att inte säga obefintligt än så länge. Min kollega Vevve Jäderlund har precis skrivit en bloggartikel i ämnet. Om du upplever att yoga hjälper dig att må bättre säger jag bara: kör på och yoga. Men som ett allmänt påstående att yoga skulle öka fertilitet eller bota infertilitet går inte att underbygga.

Vem källgranskar yogan?

För några veckor sedan blommade en debatt upp kring faktagranskning av populärvetenskapliga böcker. Några av författarna, Jessica Norrbom och Maria Ahlsén, till debattartikeln går även igenom den här i sin podd. Där kan du för övrigt lyssna på massor av andra intressanta ämnen som PH-värden och anti-inflammatorisk kost osv. Det är alltså den genre där jag själv om två veckor kommer med en bok. Jag blev tokglad och samtidigt fick jag lite ångest (om jag ska vara ärlig). För det är lätt att förälska sig än mer i det som redan ligger en varmt om hjärtat. Speciellt när man sitter och skriver i en egen liten bubbla. Självklart ska en kommersiell bok aldrig läsas som att det vore en forsknings- eller faktarapport, för det är det inte. Samtidigt bör det finnas rimliga ramar för påståenden som får göras, och jag är positiv till den debatt som nu kommit upp. Jag hoppas att den fortsätter och att vi börjar ställa oss lite mer granskande till vad vi väljer i information. Och vilken information vi väljer att använda till vad.

En ytterligare trevlig podd med bästa Johanna Barvelid och Clara Fröberg (tillsammans Styrkebyrån) pratar om ämnet här.

Nu när denna frustration fått pysa ut i någon slags konstruktiv form kan jag inte annat än säga trevlig helg och ställ dig kritisk 🙂

 

4 kommentarer

    1. Åh va kul att du gillart 🙂 Ja, jag upplever att det blir viktigare och viktigare att ta upp det här ämnet.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.