Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorier

Faktafredag : Därför vill du veta vad NEAT är

Foto Malin Wittig

Fysisk inaktivitet är en av de största bidragande orsaker till ohälsa och sjukdom. Inte bara i världen, utan även i Sverige. Tur för oss att många yogaformer innehåller fysisk aktivitet. Vanligen när du tänker på fysisk aktivitet kanske du tänker på den där timmen du tänkt träna (som inte alltid blir av), men inom begreppet fysisk aktivitet rymmer all rörelse du ägnar dig åt varje dag. Här får du veta vad begreppet NEAT står för i relation till det, och varför yoga kan ha stor betydelse.

NEAT är en förkortning för ‘non-exercise activity thermogenesis’. Begreppet innebär all den energiförbrukning som går åt till allt annat du gör utöver sover, äter och tränar. NEAT är en del i förklaringen till varför du bör ta bensträckare och undvika långvarigt stillasittande. Att öka din NEAT genom dagliga vardagsrörelser kan öka din energiomsättning en dag radikalt, oavsett on du tränar eller inte, som du ser i figuren nedan.

Bildkälla: Ekblom-Bak E., Ekblom B. 2012

Varför kan yogan spela en roll i detta? Framförallt på två sätt enligt mig:

  • yogans rörelser är ett tillgängligt sätt att röra sig på vart du än är. Du behöver bara en kropp och 1-2 kvadratmeter utrymme. 
  • yogan tränar dig i medvetenhet och närvaro. Helt enkelt att känna in många av de fysiologiska processer som just nu pågår i din kropp, hur energinivån och kroppens delar känns före och efter rörelse – vilket kan motivera till mer rörelse under en dag.

Referenser

Ekblom-Bak E., Ekblom B., Hellénius M-L. (2010). Minskat stillasittande lika viktigt som ökad fysisk aktivitet. Läkartidningen. Hämtat 2019-04-25: http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/13864/LKT1009s587_588.pdf

Ekblom-Bak E., Ekblom B. (2012). Långvarigt stillasittande är en metabol riskfaktor. Läkartidningen. Hämtat 2019-04-25: http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/18538/LKT1234s1467_70.pdf

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.