Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorier

Hantera stressen – 5 bästa tipsen för en hållbar intensiv jobbperiod

Foto Malin Wittig

Du har säkert, precis som jag, mer intensiva jobbperioder då och då. Just för tillfället har jag 12 timmars dagar med jobb och det är just vid dessa tillfällen hälsa blir viktigare än någonsin. Att bara köra på med alla timmar utan några stöttepelare slutar ofta i kaos. Jag brukar bli sjuk, utmattad och tappa motivation. 

Jag gillar att ha intensiva perioder, men jag har märkt över åren att jag måste ha en avgränsad period samt upprätthålla vissa rutiner för att göra det hållbart. Här bjuder jag på det bästa jag brukar ta till från min verktygslåda.

Ha ett slutdatum

Ett måste. Det bara måste finnas ett sådant för att veta att man kan ta sig igenom alla timmar av jobb och timmar iväg från familj, vänner och roliga grejer. Detta trots att jag har ett jobb som jag verkligen älskar.

Sov minst 6-8 timmar

Ju hårdare du jobbar (och/eller tränar) desto mer vila behöver du, allt enligt fysiologins belastning- och återhämtningsprincipen. Det får man inte tumma på. För mig är det ibland svårt att få till med småbarn, man får bara göra så gott man kan helt enkelt.

Lägg in korta sessioner med yoga innan sömn

Ibland har jag svårt att sova under stressiga perioder. Det är som att hur mycket jag än vill går det inte att slappna av och komma till ro. Attgöralistor dyker upp i huvudet och sömnen uteblir. Ett fenomenalt knep är att göra några lugna yogapositioner, andas en stund och få kroppen att slappna av innan sängen.

Ät med familj och vänner 

Äta måste du göra oavsett. Jag skippar aldrig måltider, och brukar alltid unna mig härligt god mat när jag jobbar hårt. Dessutom är det ett alldeles ypperligt tillfälle att träffa vänner eller din partner så ni får tid tillsammans trots mycket jobb.

Träna gärna tillsammans med någon 

Jag och min syster på morgonträning (märk-> efter träning)

De som känner mig väl vet att om jag inte får röra på mig fysiskt så förvandlas jag till en liten surkart. Den mindre gulliga egenskapen tenderar att bli värre under högt belastade perioder med mycket jobb. Så för min egen och andras skull är det bara se till att få det gjort. Ofta med lägre intensitet och inte lika långa träningssessioner som annars. Jag och min syster brukar morgonträna trots att båda av oss är långt ifrån morgonpigga. Morgonpigghet är förövrigt något jag ska önska mig i julklapp i år. Hursomhelt, morgonträning får oss att ta oss till gymmet för man vet att den andre blir genuint skitsur om man inte dyker upp.

Du vet vad som funkar bäst för dig i ditt liv, kanske kan ett eller fler av de rutiner jag nämnt ovan stödja dig under dina intensiva perioder.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.