Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierForskning & VetenskapYoga & Praktik

Forskning om nyårslöften och min 1-minutsyoga för 2019

Foto Malin Wittig, från vår senaste kamerasession 2019.

Det råder ofta delade meningar och känslor kring nyårslöften. Enligt psykologen Alexander Rozental höll 55 procent fast i sina löften efter ett år i en studie han utfört tillsammans Martin Oscarsson och Per Carlbring genomfört. I studien deltog cirka 1000 personer som är ett samarbete mellan Stockholm och Linköpings universitet. Här får du mina nyårslöften.

För övrigt gick jag och Alexander i grundskolan tillsammans. Visst är det alltid kul och samtidigt underligt när ens gamla klasskamrater dyker upp i TV-rutan och tidningar!? Jag vet inte så mycket mer om studien de genomförde, det kommer säkerligen att publiceras längre fram i vetenskapliga tidsskrifter utöver boken de skrivit om det. Du kan läsa Svds artikel här >> Men, det kan alltså finnas en vits med nyårslöften.

Nyår symboliserar både avslut och en ny början. Personligen gillar jag sådana typer av övergångar, och visst har jag ett nyårslöfte. Det handlar om rutiner. Utöver det har jag ett löfte till mig själv och min familj att (efter att ha varit mestadels hemma i Sverige denna vinter, något vi inte brukar göra) spendera en-två månader nästa vinter på en ljusare plats.

Mina rutiner

Varje dag vill jag införliva en av de listade rutiner jag har, om det fler är det bara en bonus. Till min hjälp har jag Sofia Sivertdotters böcker, framförallt “Eftertanke” som jag varmt kan rekommendera.

  • yoga i några minuter
  • vara ute i dagsljus
  • lägga fram morgondagens kläder
  • plocka undan något i hemmet
  • ringa/smsa/träffa en vän

Kanske kan dessa verka triviala, men jag är en person som inte är tokorganiserad när det kommer till mitt vardagsliv alla gånger. Jag behöver små påminnelser. Mitt jobb består antingen av att jag står framför en kamera, framför yogadeltagare på utbildning eller klass, i forskningskorridorerna, och till en stor del skrivandes hemma i pyjamas. Här får du ett exempel på vad jag gör när jag känner att jag suttit för länge, eller att jag kör fast i något jag jobbar på. Fungerar som en dröm för huvudet och kroppen.

“En pakt”

Jag lyssnade på Röse & McAllister’s första avsnitt på deras podd här i förra veckan. Visst har jag så länge jag kan minnas haft en girl-crush på Eva Röse (vem har inte det?), och hon fick mig att komma ihåg ett löfte jag gett till mig själv för länge sen. Att inte stanna i Sverige på vintrarna. Därför har jag lovat att ge liv i “pakten” jag gjorde med mig själv att inte ta på mig jobb på plats under en period vintern 2019/20 och åka iväg till en annan ljusare plats. För kreativitet, ljus, reflektion och omvärdering. Självklart är hela familjen med på pakten. Nu återstår bara vart det bär av.

Tydligt, enkelt och konkret. Det är mina nyårslöften inför detta år 2019.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.