Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierForskning & VetenskapYoga & Praktik

Yoga & Forskning – De fenomenala kognitiva effekterna du får direkt efter ett enda 20 min yogapass

Foto Malin Wittig. Copyright Bonnier Fakta.

När det kommer till vetenskap och forskning lyfts ofta de långsiktiga effekterna upp. Inget fel med det. Det är fenomenala effekter vi kan få av yogaträning i rörelse och vila på lång sikt. Det kan dock vara svårt att använda som motivation att faktiskt göra det där enskilda yogapasset istället för att strunta i det. Här får du veta hur ett enda yogapass påverkar dina kognitiva förmågor direkt.

I dagarna sitter jag på Karolinska Institutet i Stockholm och njuter av en kurs i prevention och hälsa. Det små förändringarna mot de positiva under lång tid är det som kommer att ge störst effekt för de flesta. Men några av oss på kursen satt igår och skämtade lite om hur otroligt abstrakt det låter med effekter som ‘minskad dödlighet’ och ‘lägre risk för hjärtinfakt’ osv, även om det är faktiska effekter som bör tas på största allvar. Faktum är att det är just nu vi lever och det är också känslan för ögonblicket som styr oss till stor del i vilka val vi gör. Min tanke är att vetskapen om vad vi kan uppnå relativt snabbt och med ganska enkla medel kan motivera oss i att ändå ta de där små kliven dag efter dag, vecka efter vecka. Jag vet att det är det som ofta motiverar mig att ställa mig på exempelvis yogamattan, ta en promenad eller gå till simhallen. Det är den där tillfredsställelsen som infinner sig antingen direkt under eller efter som gör att det känns så bra.

Vill du testa på hur jag brukar lägga upp min yogapraktik kolla in den nya playlisten på Yogobe från min aktuella bok ‘Yoga, Vetenskap och Fakta – därför fungerar det’ >> Bara använd koden SARAHOY när du skapar ett nytt konto och få dina första 30 dagar gratis.

Exekutiv funktion

Många studier som gjorts på konditionsträning visar positiva effekter både direkt och långsiktigt på kognition och då specifikt exekutiv funktion, ett av de idag mest studerade områden inom psykologin. Exekutiv funktion inkluderar bland annat förmågor som att planera, schemalägga, arbetsminne, koordinera uppgifter, kognitiv flexibilitet, abstrakt tänkande och så vidare. Några förmågor som specifikt brukar studeras i samband med träning är något kallat ‘inhibitory control’ och ‘working memory’. Det förstnämnda innebär förmågan att hantera och hålla fokus på en enda uppgift. Det sistnämnda innebär att förstå, tillfälligt lagra information och sen kunna utföra komplexa kognitiva uppgifter. Minst sagt två viktiga funktioner i både arbets- och vardagslivet. Så vad har då yoga för effekt?

Yoga i 20 minuter gav bäst effekt

Några forskare i USA testade vilken effekt 20 minuter konditionsträning samt 20 minuter yogaträning hade på just dessa två ovannämnda kognitiva funktioner. 30 kvinnliga studenter fick vid tre olika tillfällen genomgå flertalet test och vid ett tillfälle inte göra någon träning, vid ett tillfälle konditionsträna och ett annat yogaträna. Yogaträningen beskrevs enligt tabell 2 , där både stående (7 av 9), liggande (1 av 9) och sittande (1 av 9) positioner ingick. Forskarna beskrev vidare att det ingick både statiskt muskelarbete, avslappning och synkroniserad andning med positionerna under yogapasset.

I just den här studien fick yogaträningen bäst effekt på exekutiv funktion och just ‘inhibitory control’ och ‘working memory’. Så vet du med dig att du behöver kunna effektivt lösa mentala uppgifter och hålla fokus på en enda sak, varför inte praktisera 20 minuter yoga innan med inspiration från vad som gjordes just i studien.

Är du nyfiken på yoga och vetenskap? Nu finns äntligen min bok ute här på Bokus och på Adlibris.

 

Referenser

Gothe N., Pontifex M.B., Hillman C., & McAuley E. The Acute Effects of Yoga on Executive Function. Journal of Physical Activity and Health, 2013, 10, 488-495.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.