Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierFaktafredag

Faktafredag : Det visste du inte om hjärtat

Förlaget Bonnier Fakta som nyligen gett ut min bok gör en grej jag verkligen gillar; de kör konceptet ‘faktafredag’. Jag tycker det både är kul och matnyttigt, så därför tänkte jag att det borde göras även här med fokus på hälsa och yoga. Så nu kör jag första faktafredagen!

Hjärtat symboliserar mycket; kärlek, liv och hälsa är kanske något av det vanligaste vi förknippar med en bild av ett hjärta. Idag tänkte jag bjuda in dig till hjärtats fysiologi. Den är nämligen bland det häftigaste jag vet.

Hjärtats tidiga utveckling

Hjärtat börjar slå redan när ett embryo är 5-6 veckor gammalt. Hur fort hjärtat hos ett embryo slår ökar vecka för vecka för att sedan ligga på ungefär 110-160 slag per minut i slutet av en graviditet tills födsel. Det går att jämföra mot en vuxens normala hjärtfrekvens i vila på cirka 60-80 slag per minut. Att lära känna hur fort ditt hjärta slår är en viktigt indikator på din hälsa.

För ett bildligt exempel är här vår lilla dotters hjärta när hon var 18 veckor (idag 33 veckor) <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.