Sara Hoy
Yoga World
Alla kategorierFaktafredag

Faktafredag : GABA – vad har yoga och alkohol gemensamt?

GABA är en förkortning för engelskans ‘gamma-aminobutyric acid’, på svenska gammaaminosmörsyra. Det är en substans som bland annat har uppgiften att överföra korttidsminnen till långtidsminnen. Problem med nedstämdhet och stress kan påverka balansen av GABA nivåerna negativt, det är en av anledningarna till att minnet vanligen påverkas hos dessa. Samma sak kan även alkohol att göra.

Forskare har börjat studera om yoga kan stimulera och balansera nivåerna av substansen GABA, och än visar det på vissa positiva resultat. Även om jag ser fram emot större och bättre studier kring detta.

GABA

En del av de receptorer som som reagerar på GABA gör även det på alkohol, och därför kan alkohol både orsaka en känsla av lugn, eftersom det hämmar olika nervsignaler, vilket efter en större mängd övergår i negativa konsekvenser som problem med motorkontroll osv. Det även påverka minnet negativt, bla i form av minnesluckor. Sen ger större mängder alkohol, som många vet, fler långsiktiga negativa konsekvenser.

Både alkohol och yoga påverkar alltså GABA på olika sätt. Alkohol påverkar GABA nivåerna negativt, medans yoga verkar ha potentialen att balansera nivåerna av GABA. Så kanske bäst att hålla sig mest till yoga ändå 🙂

1 kommentar

  1. Så fantastiskt bra då fortsätter jag att
    dricka lagom mycket vin och givetvis yogar. Det dåliga samvetet vi ger varandra kanske påverkar oss mest. Lev livet!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.